2013. február 26., kedd

Csokitorta - kezdőknek is :)

Hozzávalók:

- 30 dkg 60-70%-os csokoládé
- 15 dkg vaj
- 6 tojás
- 5 dkg cukor
- só

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgához adjuk a cukor felét (2,5 dkg) és egy csipet sót. Elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük. 

Egy lábasban három ujjnyi vizet forralunk, amikor forr, ráhelyezünk a tetejére egy akkora edény, pl. jénait, vagy keverőtálat, ami kényelmesen ráfér. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Az edénybe tesszük a feldarabolt csokoládét és a felkockázott vajat. Felolvasztjuk, néha megkeverjük. 

Közben felveri a tojásfehér habot. Amikor már habos, de még nem kemény, hozzáadjuk a cukor másik felét (2,5 dkg). Tovább verjük, amíg szép fényes, sűrű lesz, és olyan kemény, hogy ha a fejünk fölött megfordítjuk az edényt, nem esik ki belőle.

A felolvadt vajas csokoládét a cukros tojássárgás masszához öntjük és alaposan elkeverjük. A hab egyharmadát a csokoládés-tojásos masszához adjuk, és határozott mozdulatokkal elkeverjük, teljesen homogén legyen. Ekkor hozzáadjuk a többi habot, de azt már csak óvatosan forgatjuk bele. 

Sütőpapírból akkora kört vágunk, ami befedi egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját. Kivajazzuk, a papírt beleragasztjuk. Beleöntjük a masszát.

180 fokon 20 percig sütjük. Ekkor még kissé lágynak tűnhet, de ilyen kell legyen, a hűlés során is még szilárdul. Lehűtjük, langyosan, vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk hozzá tejszínhabot, fagylaltot, gyümölcsöket, stb.

A tortát lehet ízesíteni fűszerekkel is, pl. narancshéjjal, fahéjjal, szegfűborssal, kardamommal, stb.