- 10 dkg vaj
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 30 dkg krumpli
- 5 dl tej
- 5 dl tyúkhúsalaplé vagy víz
- só, őrölt bors
Az olajbogyós crostinihez:
- 4 szelet bagett
- 10 dkg magozott, finomra vágott olajbogyó
- fél dl olívaolaj
- só, őrölt bors
Egy lábosban megolvasztunk a 3 dkg vajat, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és 5-7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk őket. Hozzáadjuk a vöröshagymát, 2-3 percig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a krumplit,a maradék vajat és még 10 percig pároljuk, míg a hagyma megpuhul. Közben gyakran megkevergetjük, hogy a krumpli ne égjen le.
Felöntjük tejjel és húsleves alaplével vagy vízzel, és addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 240 fokra. A kihűlt levest konyhai robotgépben pürésítjük, majd fűszerezzük és lefedve félretesszük.
A bagetteket a sütőrácsra tesszük, a sütőben megpirítjuk. Az olívaolajjal megkenjük és megszórjuk az apróra vágott olajbogyóval. Ízlés szerint sózzuk.
A levest felforrósítjuk, tányérokba adagoljuk és a crostinivel tálaljuk.