2013. február 7., csütörtök

Gombakrémleves

Hozzávalók:
- 20 dkg rókagomba
- 30 dkg csiperke
- 3 dkg vaj
- 4 fej finomra vágott mogyoróhagyma
- 5 dl húsleves alaplé
- 3 dl tejszín
- só, őrölt bors
- 3 dkg kockára vágott hideg vaj
- 1 dl tejszín

A gombát alaposan megtisztítjuk (ha a nyári termést lefagyasztottuk, akkor most felengedjük, ha szárított gombából dolgozunk, akkor előzőleg egy fél napra beáztatjuk) és vékony szeletekre vágjuk. 

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, a mogyoróhagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a gombát, lefedjük és 2-3 percig pároljuk. A húslevessel és a tejszínnel felengedjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. 

A levest konyhai robotgépbe töltjük és pürésítjük. A pépet szűrőn át egy tiszta edénybe öntjük, majd óvatosan felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hideg vajat és elkavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, kissé megsózzuk, borsozzuk. 

A levest elosztjuk a tányérokban. A tejszínhabból két teáskanál segítségével kis gombócot formázunk és minden adagra teszünk egy-egy gombócot.