2013. február 9., szombat

Somlói galuska

Hozzávalók:

Világos piskóta
- 10 db tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg liszt
- vaníliás cukor
- citrom

Csokoládés piskóta
- 5 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg liszt
- 25 g kakaópor
Kétféle tésztát készítünk, melyet papírral fedett sütőlemezre kenünk és sütjük.

Töltelék
- 1 l tej
- 15 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 20 g zselatin
- 8 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje 
- 20 dkg kristálycukor

A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és zselatinból sárga krémet főzünk. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, és a főzött sárga krémhez keverjük. Az így kapott krémet ízlés szerint mazsolával, gyümölcsvagdalékkal és darabos pörköltdióval dúsíthatjuk.  

Locsoló cukoroldat
- 50 dkg kristálycukor
- 7 dl víz
- 2 dl rum
- 2 db citrom reszelt héja

A cukrot a vízzel, és a reszelt citromhéjjal felforraljuk, hűtjük, rummal ízesítjük. Mély tálba belehelyezzük az első piskótalapot, locsolócukor-oldattal jól meglocsoljuk, majd a krémnek az egyharmad részét rákenjük. Erre ráhelyezzük a csokoládés lapot, amit szintén meglocsolunk, és rákenjük a következő réteg krémet. Majd ismételten a piskótalapot rakjuk rá, locsoljuk, és a kevés maradék krémmel a tetejét lekenjük. Vékonyan meghintjük kakaóporral. Hűtőszekrénybe helyezve dermesztjük. 

Csokoládéöntet
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dl víz 
- 50 g rum
A csokoládét a vízzel felfőzzük, hűtjük, majd rummal ízesítjük.

Tálalásnál evőkanállal kis halmokat helyezünk a tányérra vagy tálra, majd cukrozott tejszínhabbal és csokoládéöntettel díszítjük.