Hozzávalók:
- 4 kacsacomb
- 4 evőkanál kacsazsír
- 4 alma
- 4 marék mazsola
- 2 dl vörös bor
- 2-3 szem csillagánizs
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A kacsacombot tisztítsuk meg, töröljük szárazra, dörzsöljük be sóval,
borssal és helyezzük egy tepsibe. Adjuk hozzá a kacsazsírt. (Ez el is
hagyható, amennyiben hízott combról van szó.) Melegítsük elő a sütőt 200
fokra és tegyük be a combokat.
Süssük ezen a hőfokon 20 percig, majd
vegyük le a hőmérsékletet 120 fokra és ezen süssük a kacsát további
70-80 percig. Előtte azonban szórjuk mellé a mazsolát és a
csillagánizst. A sütés következő, egyben utolsó fázisához a combokat
vegyük ki a tepsiből és a zsírból, tegyük át egy másik tepsire és toljuk
vissza a sütőbe további 20 percre, de 180 fokra. Ez adja meg a húsnak a
végső pirítást.
Ez idő alatt a sült mazsola felét kevés zsírral és a
borral helyezzük egy serpenyőbe és forraljuk pár percig. Vegyük ki és
turmixoljuk össze. Ha szükséges, mert túl sűrű, akkor húsalaplével
hígíthatjuk. Ennek hiányában forró víz is megteszi, de csak mértékkel.
A
mazsola másik felét, egy kevés zsírt és a megpucolt, felkockázott
almákat tegyük a serpenyőbe és süssük lefedve 10 percig. Az elkészült
combokat a mártással és a mazsolás almával tálaljuk.