2013. február 25., hétfő

Kacsacomb vörösboros-mazsolás mártással és sült almával

Hozzávalók

- 4 kacsacomb
- 4 evőkanál kacsazsír
- 4 alma
- 4 marék mazsola
- 2 dl vörös bor
- 2-3 szem csillagánizs
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors

A kacsacombot tisztítsuk meg, töröljük szárazra, dörzsöljük be sóval, borssal és helyezzük egy tepsibe. Adjuk hozzá a kacsazsírt. (Ez el is hagyható, amennyiben hízott combról van szó.) Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyük be a combokat. 

Süssük ezen a hőfokon 20 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 120 fokra és ezen süssük a kacsát további 70-80 percig. Előtte azonban szórjuk mellé a mazsolát és a csillagánizst. A sütés következő, egyben utolsó fázisához a combokat vegyük ki a tepsiből és a zsírból, tegyük át egy másik tepsire és toljuk vissza a sütőbe további 20 percre, de 180 fokra. Ez adja meg a húsnak a végső pirítást. 

Ez idő alatt a sült mazsola felét kevés zsírral és a borral helyezzük egy serpenyőbe és forraljuk pár percig. Vegyük ki és turmixoljuk össze. Ha szükséges, mert túl sűrű, akkor húsalaplével hígíthatjuk. Ennek hiányában forró víz is megteszi, de csak mértékkel. 

A mazsola másik felét, egy kevés zsírt és a megpucolt, felkockázott almákat tegyük a serpenyőbe és süssük lefedve 10 percig. Az elkészült combokat a mártással és a mazsolás almával tálaljuk.