2013. február 23., szombat

Tandoori csirke menta szósszal

Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 3-4 dl sűrű joghurt
- 2 db lime vagy citrom
- 3 fokhagyma krém
- 1 kk gyömbér
- 1-2 kk chili fűszerpor
- 1 tk curry por (madras vagy más fajta indiai „curry” nevű fűszerkeverék, de figyeljünk rá, hogy ne arab származású legyen, annak más az íze)
- 1 kk garam masala 
- 1 kk koriander fűszerpor
- 2 kk pirospaprika
- 2 kk só

Menta szósz:
- 1 nagy csokor korianderzöld
- 1 nagy csokor menta
- 1 zöld chili (érzékenyebbeknek kimagozva, de ha hűsítő hatást akarunk elérni, akkor inkább felejtsük el)
- 1 kis fej vöröshagyma
- kb. 1 cm gyömbér
- pár gerezd fokhagyma
- 1 tk római kömény
- 1 tk szárított gránátalmamag
- pár csepp citromlé
- cukor és só ízlés szerint

Húzzuk le a bőrt a csirkékről, vagdaljuk be. A vágások függőlegesek és mélyek legyenek, egészen a csontig hatoljanak.

Készítsük el az első pácot. Keverjük össze a sót, 1 citrom levét, 1 kávéskanál chilit, és a 2 kávéskanál pirospaprikát. Dörzsöljük jól a csirkébe, töltsük meg a vágásokat is a fűszerrel. 30-60 percig a hűtőben állni hagyjuk.

Keverjük össze a joghurtot a maradék fűszerekkel és a másik citrom levével. Vegyük ki az első pácból a csirkecombokat, és kenjük meg őket jó alaposan a joghurtos fűszerekkel, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

Másnap előmelegített sütőben közepes hőfokon puhára sütjük.

A menta szószhoz a hozzávalókat összeturmixoljuk.