2013. február 6., szerda

Csirkés egytál tárkonnyal és paradicsommal

Hozzávalók:
- egy kb 1,2 kg-os konyhakész csirke
- só, őrölt bors
- olaj vagy vaj a sütéshez
- 2 dl tárkonyecet
- 1 kg paradicsom
- 1 evőkanál puha vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 ág tárkony a díszítéshez

A csirkét feldaraboljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kevés olajat vagy vajat felhevítünk egy serpenyőben és a bőrös felükkel kezdve a csirkedarabok mindkét oldalát megpirítjuk benne. A megpirult húsokat kivesszük és a serpenyőből kiöntjük a fölösleges zsiradékot.

A húst ismét a serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk a tárkonyecet felével és szorosan lefedve 10 percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt és a húst további 10 percig főzzük. Kivesszük a serpenyőből és a szaftot melegen tartjuk. 

A paradicsomok héját lehúzzuk (forró vízbe mártjuk), a húsukat félbevágjuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. A maradék ecetet egy lábasban 4 percig forraljuk. A puha vajat és a lisztet összekeverjük, belekeverjük a felforrt ecetbe és az egészet a hús szaftjához öntjük. 

A csirkehúst visszatesszük, hozzáadjuk a paradicsomcikkeket, 10 percig pároljuk, amíg a mártás olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le a kanál hátáról. Ízlés szerint újra sózzuk, borsozzuk. A friss tárkonyt közvetlenül a tálalás előtt összevágjuk és az ételre szórjuk. Főtt rizzsel tálalhatjuk.