2013. január 28., hétfő

Töltött paprika

Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéscomb
- 10 dkg tisztított vöröshagyma
- 10 dkg sertészsír
- 15 dkg rizs
- 30 dkg paradicsompüré
- 10 dkg liszt
- 20 db tölteni való húsos-csemege zöldpaprika
- 3 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor zellerzöld
- 10 dkg tisztított zeller
- 2 liter csontlé
- só
- majoránna
- őrölt bors
- cukor
- fűszerpaprika

A szép középnagyságú csemege húsos paprikákat kicsumázzuk, bő hideg vízben megmossuk, majd lecsurgatjuk. 

A darált sertéshúst keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a félig megpárolt rizst, a felvert 3 egész tojást, szitált majoránnával, őrölt borssal, fűszerpaprikával és finomra zúzott fokhagymával ízesítjük. Lazán összekeverjük, és az előkészített paprikákba töltjük. 

Megfelelő lábasban zsíron liszttel zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, csontlével felengedjük, majd habverővel simára keverjük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, zellerzöldet, tisztított zellert és vöröshagymát adunk hozzá. 

Lassan forraljuk, és lassú forralás közben beletesszük a töltött paprikákat. Fedővel letakarva kb. másfél óráig főzzük. Ha a töltelék megfőtt, egy másik edénybe átszedjük, a paradicsommártást finom szőrű szitán átszűrjük, majd a töltelékeket a mártásba visszahelyezzük. 

Sós vízben főtt burgonyával forrón tálaljuk. Levesnek is elkészíthető.