2013. január 5., szombat

Jókai bableves (révkomáromi módra)

Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- 1 kisebb nyers füstölt csülök (50-70 dkg)
- 2-3 sárgarépa
- 1-2 petrezselyemgyökér
- kis darabka zeller
- 1 nagy vöröshagyma
- fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
- 1-2 ág zellerzöld
- 30 dkg füstölt házikolbász
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- fél evőkanál pirospaprika

A csipetkéhez:
- 1 tojás
-10-12 dkg finomliszt
- csipetnyi só

A tálaláshoz:
- tejföl

A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A csülköt is hideg vízbe áztatjuk, hogy véletlenül se legyen túl sós.

Másnap mindkettőt leszűrjük, leöblítjük. A csülköt egy szűk szájú fazékba tesszük és kb. 2 liternyi vízzel fölöntjük. Akkor jó, ha a húst éppen ellepi – azért kell szűk szájú edény, hogy ne kelljen a szükségesnél több vízben főzni a csülköt. Amint forr, a tüzet mérsékeljük alatta, és a húst lefödve félpuhára főzzük, ez kb. 1,5 óra.

A babot a csülökhöz adjuk, ekkor kerül bele a zöldség, amit hasábokra vagy karikákra is vághatunk. A hagyma is kétféleképp kerülhet bele, vagy finomra aprítva, vagy csak félbevágva (ebben az esetben a főzés végén kivesszük belőle). A csípős paprikakrémmel és a zellerzölddel ízesítjük, lefedjük, együtt megfőzzük.

Míg a hozzávalók puhulnak, a kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és egy serpenyőben
megpirítjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük. Visszamaradó zsírjából (ennek 3-4 evőkanálnyinak kell lennie, ha kevesebb, egy kevés zsírral vagy olajjal pótoljuk) rántást készítünk: azaz a lisztet 1-2 perc alatt világosbarnára pirítjuk benne, majd a tűzről lehúzzuk, a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát belekeverjük, és hűlni hagyjuk.

Elkészítjük a csipetkét is: a tojást a liszttel csipetnyit megsózva kemény tésztává gyúrjuk, és apró borsónyi darabokra csipkedjük.

Amikor a bab is, a csülök is megpuhult, utóbbit a levesből kivesszük. A rántást egy kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, többször megkeverve pár percig forraljuk, a csipetkét is belefőzzük. Megkóstoljuk, utánasózzuk, fűszerezzük.

Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk, kockákra vágjuk, és a sült kolbászkarikákkal együtt vagy visszatesszük a levesbe, vagy rögtön a levesestányérokba rakjuk. A forró levest rámerjük, tetejét tejföllel meglocsoljuk, de az is jó, ha külön kínáljuk hozzá.