- 1 kg cékla
- 2 evőkanál olaj
- fél citrom leve
- 1 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál cukor
- 8 db aszalt szilva
- 7 dl húsleves
- só, bors
A gombóchoz:
- 1 száraz zsemle
- 1 dl tej
- 25 dkg ricotta
- 1 tojás
- 1 nagy csokor kapor
A céklákat mossuk meg, csomagoljuk alufóliába és tegyük a sütőbe másfél órára. Mikor kissé kihűlt, hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
Egy lábosban dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a céklát. Cukrozzuk meg, adjunk hozzá aszalt szilvát és öntsük fel húslevessel. Forraljuk fel, majd botmixerrel pürésítsük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá citromlevet.
A gombóchoz a zsemlét áztassuk be 10 percre tejbe. Nyomkodjuk ki, keverjük össze ricottával, a tojással, sóval, aprított kaporral és alaposan dolgozzuk össze. Hagyjuk pihenni kb. fél órát, majd vizes kézzel formáljunk gombócot belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrve a leveshez adjuk.