2013. január 26., szombat

Székelygulyás

Hozzávalók:
- fél kg sertéslapocka (színhús)
- 10 dkg sertészsír (lehet olaj is)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- pirospaprika
- köménymag
- csontlé
- 1 kg savanyú káposzta
- szárított csombor és kapor (nyáron friss)
- 1 kanál liszt
- 1 l tejföl

A sertéslapockát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, hideg vízben alaposan megmossuk. Egy edényben a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst, kifehéredésig sütjük, közben kavargatjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és köménymagot, megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés csontlével felengedjük. 

Fedő alatt, időnként megkeverve tovább pörköljük. Ha a levét időközben elfőné, kevés csontlé hozzáadásával pótoljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a levétől kicsavart savanyú káposztát (ha túl savanyú, akkor előtte kiáztatjuk). Jól elkeverjük (ha kell, kevés csontlével pótoljuk) és hozzáadjuk a csombort és a kaprot

Amikor a hús és a káposzta majdnem puha, tejfölös habarást készítünk, melyet hozzáadjuk és készre főzzük. Tűzálló tálon forrón tálaljuk. Tetejét kevés tejföllel díszítjük.