2013. január 24., csütörtök

Sertéskaraj mézzel, chilivel és dióval

Hozzávalók:
- 4 szelet csontos sertéskaraj (jó 1 centis vastagságúak)
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál olaj
- 5 deka vaj
- 1 marék dióbél
- 5 centis gyömbérdarab
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 chilipaprika
- 1 evőkanál brandy
- 2 evőkanál méz
- 1 ½ deci tejszín 

A karajdarabokat enyhén kiklopfoljuk, sóval és frissen őrölt fekete borssal mindkét oldalukat bedörzsöljük és forró olajban oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük. Utána visszatekerjük a lángot közepesre, és a serpenyőbe dobjuk a vajat és oldalanként 5-6 perc alatt megsüssük a karajszeleteket.

Amíg a hús sül, előkészítjük a mártás hozzávalóit. Egy kisebb, száraz serpenyőben 1-2 perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk a dióbelet és félretesszük. A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk, majd a reszelő apró lyukú oldalán mindkettőt finomra reszeljük. A chilipaprikát félbevágjuk, méregerős magokat eltávolítjuk és az üres paprikahéjat vékony forgácsokra szeleteljük. Az előkészítés utolsó lépéseként a már kezelhető hőmérsékletűre hűlt diót durvára törjük egy mozsárban. 

A hússzeleteket kiszedjük a serpenyőből és egy tálalásra is alkalmas sütőtálba tesszük. Alufóliát borítunk rá, és hogy a hússzeleteket melegen tartsuk, berakjuk a tálat a langyos sütőbe. 

A mártáshoz a megüresedett serpenyő alatt újra erősre csavarjuk a tüzet. Óvatosan belelöttyintjük a serpenyőbe a brandyt, majd amikor az alkohol sisteregve elpárolgott, visszacsavarjuk a tüzet közepesre. A serpenyőbe öntjük a mézet meg a tejszín, hozzátesszük a durvára tört diót, a megreszelt gyömbért és a fokhagymát. Beleszórjuk a chiliforgácsokat is, és kevergetve összerotyogtatjuk a mártást. 

A kész mártást kicsit megsózzuk, a sütőből elővesszük a melegen tartott hússzeleteket, rákanalazzuk az öntetet és tálaljuk.