- 1, 40 kg csiperke gombafej
- 60 dkg sült libamáj
- 10 dkg vaj
- 10 dkg besamel
- 10 dkg liszt
- 30 dkg zsemlemorzsa
- 6 db tojás
- 1 db citrom
- 2 dl bikavér
- 1 dl
konyak
- 1 db fejes saláta
- 1/2 csomag petrezselyemzöld
- 5 adag rizibizi
- 5 adag
szalmaburgonya
- 7 adag vörösboros mártás
- só, őrölt fehér bors
- szerecsendió
- őrölt szurokfű
Az egyformára válogatott gombafejeket hideg vízben megmossuk, citromos,
sós vízben öt percig főzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk és hidegre
tesszük. A sült libamájból vaj, besamel és fűszerek hozzáadásával libamájpürét
készítünk, melyet konyakkal ízesítünk.
A lefőzött és lehűtött gombafejeket
megtöltjük libamájpürével, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és
forró olajban szép világospirosra sütjük. A kisütött gombafejeket
papírszalvétával leszárítjuk az olajtól.
Előmelegített tálon rizibizi és
szalmaburgonya körettel tálaljuk. Salátalevéllel, finomra vágott
petrezselyemzölddel díszítjük. Külön mártásos edényben egri vörös borral
ízesített mártást adunk.