2013. január 15., kedd

Töltött gomba egri mártással

Hozzávalók:
- 1, 40 kg csiperke gombafej
- 60 dkg sült libamáj
- 10 dkg vaj
- 10 dkg besamel
- 10 dkg liszt
- 30 dkg zsemlemorzsa 
- 6 db tojás
- 1 db citrom
- 2 dl bikavér
- 1 dl konyak
- 1 db fejes saláta
- 1/2 csomag petrezselyemzöld
- 5 adag rizibizi
- 5 adag szalmaburgonya
- 7 adag vörösboros mártás
- só, őrölt fehér bors
- szerecsendió
- őrölt szurokfű


Az egyformára válogatott gombafejeket hideg vízben megmossuk, citromos, sós vízben öt percig főzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk és hidegre tesszük. A sült libamájból vaj, besamel és fűszerek hozzáadásával libamájpürét készítünk, melyet konyakkal ízesítünk. 

A lefőzött és lehűtött gombafejeket megtöltjük libamájpürével, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban szép világospirosra sütjük. A kisütött gombafejeket papírszalvétával leszárítjuk az olajtól

Előmelegített tálon rizibizi és szalmaburgonya körettel tálaljuk. Salátalevéllel, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Külön mártásos edényben egri vörös borral ízesített mártást adunk.