Hozzávalók:
- leveles tészta
- 1 tojás
- 3 dkg cukor
- 1 babszem
A mandulakrémhez:
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg őrölt mandula
- 1 tojás
- fél evőkanál liszt
- 2 evőkanál rum
A leveles tésztát megfelezzük, mindkét adagot 20 cm-es négyzetlappá kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen a hűtőbe tesszük.
A mandulakrémhez a keverőtálban a vajat a cukorral kikeverjük, a mandulát és a tojást hozzáadva alaposan eldolgozzuk. Először a lisztet, végül a rumot is belekeverjük, majd a hűtőben pihentetjük a krémet.
Az egyik sütőlemezt kivesszük a hűtőből. Egy kb 14 cm átmérőjű lapos tányért a tésztalapra borítunk, finoman lenyomjuk. A lenyomat körül megkenjük a kissé felvert tojással. A mandulakrémet a lap közepére halmozzuk, majd egyenletesen elterítjük, vigyázva, hogy a tojással bekent tésztaszél szabadon maradjon. A másik tésztalapot ráborítjuk, a széleket lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle.
Egy teáskanál végével a körvonal mentén félköríveket nyomunk a tésztába, hogy kialakuljon a torta hullámos szegélye. 10 percre a hűtőbe tesszük, majd a vonal mentén körben késsel levágjuk a felesleges tésztát.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kis edényben a cukrot másfél evőkanál vízben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A maradék felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, vigyázva arra, hogy az oldalára ne kerüljön, mert akkor a tészta nem emelkedik egyenletesen. Késheggyel spirál forma mintát metszünk a tészta tetejére. A sütőben 10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentve a tésztát további 25 percig sülni hagyjuk, míg aranybarnára pirul. Kivesszük, a tetejét azonnal megkenjük sziruppal, hogy fényes legyen. Melegen tálaljuk.
A babszemet belesütjük a tésztába. :) Aki megtalálja, - az eredeti francia hagyomány szerint - az lesz aznap a király vagy királynő. A sütemény Pithiviers-ből származik és vízkeresztkor teszik az ünnepi asztalra.