Hozzávalók:
- fél kg lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kanál liszt
- 1 kanál libazsír (olajjal is lehet helyettesíteni)
- 3 babérlevél
- köménymag
- 1 kiskanál cukor
- 1 cikk fokhagyma
- só, bors
Az előző este beáztatott lencsét főni tesszük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Babérlevelet teszünk belé, sózzuk, borsozzuk, beletesszük az egész fej vöröshagymákat és a köménymagot. A lencse ha megpuhult, a hagymát kidobjuk belőle.
Barna rántást készítünk. A libazsírba egy kiskanál cukrot teszünk, addig kevergetjük, míg felolvad. Beletesszük a zúzott fokhagymát és két kanál reszelt hagymát. Rászórjuk a lisztet és kicsit megbarnítjuk. majd felengedjük a lencse főzőlevével és összekeverjük a lencsével. Ha szükséges még utánasózunk, borsozunk.
Füstölt libahúst is főzhetünk belé. Egyébként füstölt kolbásszal, fasírozottal tálaljuk.
Van, aki tárkonyecettel ízesíti.