2013. január 27., vasárnap

Narancsos pórékrémleves

Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 50 dkg karikára vágott póréhagyma (csak a fehér része)
- 25 dkg vékony szeletekre vágott krumpli
- só, bors
- 1 l tyúkhúsleves alaplé
- 3 dl főzőtejszín
- 1 narancs héja
- 1 evőkanál Cointreau (narancslikőr)
- 2 dl tejszín
- turbolyalevél a díszítéshez (elhagyható)

Egy nagy edényben a vajat közepes lángon megolvasztjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát és egy csipetnyi sóval 10 perc alatt puhára pároljuk.

Beletesszük a krumplit, még kb. 3 percig együtt pároljuk, majd felöntjük húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk és 20 percig főzzük. Ekkor beleöntjük a főzőtejszínt és még 10 percig, kis lángon, kevergetve forraljuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A reszelt narancshéjat és a Cointreaut kis tálban összekeverjük és óvatosan a habba forgatjuk.

A leves, ha kissé kihűlt, turmixgépben pürésítjük, majd előmelegített, tűzálló tálakba szétosztjuk és mindegyik tetejére egy kanál narancsos tejszínhabot teszünk. A sütőbe toljuk és a tetejét kissé megpirítjuk. Azonnal tálaljuk. Díszíthetjük friss turbolyalevéllel és egy kevés, frissen őrölt fekete borssal.

Tipp: Aki csak fenntartásokkal imádja a francia konyhát, annak ajánlott a levest és a narancsos tejszínhabot külön fogyasztani. Ez esetben a levesbe kerülhet egy kis tárkonyecet, desszertnek pedig a narancshab csokis-vaníliás keksszel.