2013. január 22., kedd

Csirkepaprikás nokedlivel

Hozzávalók:
- 1 db csirke (70-80 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kanál olaj
- 1 dl tejföl, 
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1 db húsos paprika
- 1 db csemege paradicsom
- 1 evőkanál liszt
- só
- édesnemes fűszerpaprika.

A csirkét hideg vízben alaposan megmossuk és négy egyenlő darabra vágjuk. Egy edényben a finomra vágott vöröshagymát az olajon aranysárgára pirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat és magas hőfokon pár perc alatt minden oldalukon fehéredésig átsütjük. Az edényt félrevesszük a tűzről, kivesszük a csirkedarabokat és a hagymát megszórjuk édesnemes fűszerpaprikával, elkeverjük egy kevés vízzel, majd zsírjára visszapirítjuk.

Ezután beletesszük a darabolt csirkét, sózzuk, fedő alatt pároljuk, közben hozzáadjuk a darabokra vágott csemege húsos paprikát és paradicsomot. A paprikás csirke készítésénél figyelni kell arra, hogy kevés lében párolódjon, inkább pörkölődjön. Néha megkeverjük, vigyázva, hogy a csirke ne törjön össze. Ha a csirke megpuhult, szaftjából kiszedjük. 

A tejfölt evőkanálnyi liszttel simára keverjük, hozzáöntjük a paprikás csirke szaftjához, állandó keveréssel felforraljuk, közben hozzáadjuk a tejszínt. A felforrt mártást a tűzről levéve finom szőrszitán átszűrjük, újból felforraljuk, a vajat belemorzsoljuk és a kicsontozott paprikás csirkét a mártásba visszatesszük. Tűzálló tálban tálaljuk. Tetejét tejföllel, vékonyra szeletelt csemege húsos paprikával és paradicsommal díszítjük. Köretnek nokedlit adunk hozzá.