a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg méz
- 2 dkg vaj
- 3 tojás
- 2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
a díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál ecet / citromlé
a színes mázhoz:
- 3 evőkanál meleg víz
- 1 evőkanál zselatin
- ételfesték (lehetőleg por vagy zselé)
A lisztet, a porcukrot, a fűszert, a kakaóport és a szódabikarbónát
nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat
villával elkeverjük. A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a
tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát (lehet géppel is).
Folpackkal letakarva, hűvös helyen másnapig pihentetjük. (Akár több
napig is állhat a tészta.)
Másnap lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk a tésztát, és nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Kartonsablon mentén kivágjuk a formákat belőle. Az átgyúrás fontos, különben buborékos lesz a tészta felszíne, nem sima.
A sütőt begyújtjuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A
sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell.
A színes mázhoz hőálló pohárban feloldjuk a zselatint a vízben,
ételfestékkel színezzük. A szín erősségét egy kis darab mézesen tudjuk
kipróbálni, ha sötétebbet szeretnénk, tegyünk még festéket bele.
Kicsi lábosban vizet forralunk, ebbe állítjuk bele a festékes poharat, így folyékony marad amíg a mézeseket festjük.
A kihűlt mézesekre lapos ecsettel kenjük a festéket, majd száradás után lehet írókával díszíteni őket.
Az írókához a porcukrot kávédarálón megdaráljuk, vagy nagyon sűrű szitán átszitáljuk. Belekeverjük az étkezési keményítőt is. A fehérjéhez adjuk nagyjából a porcukor felét és az ecetet /citromlét, majd kézi vagy gépi habverővel elkeverjük. A massza kifehéredik és a térfogata is megnő. Annyi porcukrot adagoljunk még bele, hogy nagyon sűrűn folyós legyen. (Nem fog kelleni az összes cukor, a tojás méretétől függ a mennyiség.)
Nejlonzacskóba töltünk belőle egy keveset, felül elkötjük, alul pici lyukat vágunk rá, így tudunk szépen dolgozni vele.
Ha nagyobb felületeket akarunk mázzal borítani, akkor kiveszünk az írómázból és nagyon kevés vízzel folyósabbra keverjük. Ezt nagyobb lyukú nejlonzacskóból nyomjuk a mézesre, és vízbe mártott, kinyomkodott ecsettel kenjük el szép egyenletesre. Ha megszáradt, lehet rá írókázni.