2013. december 27., péntek

Flódni

Hozzávalók:

A tésztához:
- 550-600 g liszt
- 300 g vaj
- 4 egész tojás
- 100 g porcukor
- 50 ml száraz fehérbor

Alma töltelék:
- 1 kg savanykás alma (tisztítva)
- 30 g cukor
- 50 ml száraz fehérbor
- 1/2 mk őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg

Mák töltelék:
- 250 g darált mák
- 50 g cukor
- 4 ek méz
- 40 g mazsola
- 130 ml száraz fehérbor
- 1 bio citrom reszelt héja
Dió töltelék:
- 250 g darált dió
- 50 g cukor
- 4 ek méz
- 130 ml száraz fehérbor
- 40 g mazsola
- 350 g szilvalekvár:

Tetejére:
- 1 db tojás
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük és hűtőbe tesszük 1 órára. 
Közben elkészítjük a töltelékeket. A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkel a borban, fedő nélkül megpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon. Kihűtjük.

A darált mákot, ill. a diót a hozzávalókkal és a borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük.
A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap.

A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt 25 x 35 cm.) Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék.

A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4. lapon lesz a szilvalekvár, és az 5. kerül a tetejére.
A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással.

Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig. 170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 perc alatt, arany-borostyán színűre megsütjük.