2013. december 24., kedd

Liktárium, borkrém

Hozzávalók:
 
A tésztához:
- 400 g liszt
- 400 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- egy fél citrom reszelt héja
- egy csipet só

A krémhez:
- egy fél citrom reszelt héja
- 2 citrom leve
- 3 tojás+2 tojás sárgája
- 200 g cukor
- 2 dl fehérbor 
- szőlő, mandula

A vajat és a lisztet összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat és a sót. Fóliába téve fél órára betesszük a hűtőbe. Utána kör alakúra kinyújtjuk, majd ismét fél órára betesszük a hűtőbe. 

Előre kivajazott, lisztezett formában 150°-on 40 percig sütjük. A közepére nehezéket kell tenni, hogy ne emelkedjen meg, ez lehet sütőpapíron bab/lencse. Amíg sül, elkészítjük a borkrémet. 

Vízgőz felett egy edénybe összekeverjük a hozzávalókat: először a cukrot és citromlevet, aztán hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a bort. Habverővel folyamatosan kevergetjük. Akkor jó, ha elkezd emelkedni és hab állagú lenni – ez igen munkaigényes, de megéri türelmesnek lenni. 

Ha kész, rátöltjük a tésztára, beletesszük a szőlőszemeket, és kb. 10 percig sütjük még. Ezalatt megpirítjuk a mandulát, amit majd az elkészült sütemény tetejére szórunk.