Hozzávalók:
A tésztához:
A tésztához:
- 400 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- egy fél citrom reszelt héja
- egy csipet só
A krémhez:
- 2 citrom leve
- 3 tojás+2 tojás sárgája
- 200 g cukor
- 2 dl fehérbor
- szőlő, mandula
A vajat és a lisztet összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a
citromhéjat és a sót. Fóliába téve fél órára betesszük a hűtőbe. Utána kör alakúra kinyújtjuk, majd ismét fél órára betesszük a hűtőbe.
Előre
kivajazott, lisztezett formában 150°-on 40 percig sütjük. A közepére
nehezéket kell tenni, hogy ne emelkedjen meg, ez lehet sütőpapíron
bab/lencse. Amíg sül,
elkészítjük a borkrémet.
Vízgőz felett egy edénybe összekeverjük a
hozzávalókat: először a cukrot és citromlevet, aztán hozzáadjuk
egyenként a tojásokat és a bort. Habverővel folyamatosan kevergetjük.
Akkor jó, ha elkezd emelkedni és hab állagú lenni – ez igen
munkaigényes, de megéri türelmesnek lenni.
Ha kész, rátöltjük a tésztára,
beletesszük a szőlőszemeket, és kb. 10 percig sütjük még. Ezalatt megpirítjuk a
mandulát, amit majd az elkészült sütemény tetejére szórunk.