2013. december 26., csütörtök

Gőzgombóc

Hozzávalók:

- 500 g liszt
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 0.5 citromból nyert citromhéj
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj (olvasztott (a gombócok kenéséhez)
- szilvalekvár
- 10 dkg mák (őrölt)
- 5 dkg porcukor

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. 

A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. 

A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.

A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.