2013. december 25., szerda

Mazsolás-szőlős pulyka tokaji mártással

Hozzávalók: 

- 40 deka pulykamellfilé 
- só és frissen őrölt bors 
- 1 evőkanál + 1 teáskanál (a sütőtál kikenéséhez) 
- 5 deka puha vaj 
- 1 evőkanál olaj 
- 1 deci tokaji száraz szamorodni 
- 20 szem piros szőlő 
- 1 csipetnyi cayenne bors 
- frissen reszelt szerecsendió 

A mártáshoz:
- 1 evőkanál mazsola 
- 2-3 evőkanál tokaji aszú 
- 1 tojássárgája 
- bő 1 deci tejszín 
- 1/2 deci tej 
- 1 teáskanál méz 
- 1 késhegynyi szárított chilipehely 
- 3 deka puha vaj 
- só és frissen őrölt bors 
- esetleg kevés reszelt citromhéj


A pulykahúst tenyérnyi vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Egy nagy serpenyőben összeolvasztunk 1 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat, majd amikor már nagyon meleg, oldalanként fél-fél perc alatt elősütjük benne a hússzeleteket, csak annyira, hogy a felületük kifehéredjen. Kiszedjük a hússzeleteket és félrerakjuk. 

A mártáshoz egy kisebb lábosba tesszük a mazsolát, ráöntünk annyi aszút, amennyi ellepi, és erős tűzön felforraljuk. Ahogy felforrt, levesszük a tűzről és félretesszük. 

Ezek után egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a hússzeletek, kivajazzuk. A kivajazott tepsibe belefektetetjük a pulykaszeleteket, ráöntünk annyi tokaji bort, amennyi félig ellepi őket, és megszórjuk a félbevágott szőlőszemekkel. 

Elmorzsolunk rajta 5 dekányi puha vajat, meghintjük a szőlős pulykahúst cayenne borssal és frissen reszelt szerecsendióval, majd alufóliát borítunk a tepsire, és 15 percre betesszük a forró sütőbe. 

Miközben a pulyka sül, kézi habverővel elkeverjük a mártáshoz a tojássárgáját a tejszínnel, a tejjel és a mézzel. Ha a hús elkészült, rögtön lekapcsoljuk a sütőt, és kivesszük a tűzforró tepsit. Egy hőálló tálra szedjük a hússzeleteket meg a szőlőszemeket, majd alufóliát borítva rájuk, visszatesszük őket a lekapcsolt sütőbe, hogy ne hüljenek ki. 

A tepsibe maradt levet átkanalazzuk egy serpenyőbe. Hozzászórjuk az aszúba áztatott mazsolát, a szárított chilipelyhet és erős lángon összeforraljuk őket. Kb. két perc után, kiveszünk belőle néhány evőkanálnyit, és folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a tojássárgás-mézes-tejes tejszínbe. A lehető legalacsonyabbra tekerjük a lángot a serpenyő alatt, és a langyos, tejszínes keveréket hozzáöntjük az edényben maradt mazsolás szószhoz. (Ezt az ide-oda töltögetést úgy hívják szaknyelven, hogy hőkiegyenlítés, és azért fontos, hogy a dúsító tojássárgája ne csapódjon ki a hirtelen melegtől) 

Kézi habverővel kitartóan kevergetjük az egészet, és közben sűrítésként apró adagokban hozzámorzsoljuk a vajat. Amikor a tejszínes-mazsolás mártás besűrűsödött és fényes lett, megsózzuk és megborsozzuk. 

Végül a tányérokra tesszük a meleg pulykaszeleteket, rátesszük a szőlőkupacokat és megöntözzük néhány kanálnyi tokaji mártással. Tálalás előtt még egy csipetnyi reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk.