- 40 deka pulykamellfilé
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál + 1 teáskanál (a sütőtál kikenéséhez)
- 5 deka puha vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 deci tokaji száraz szamorodni
- 20 szem piros szőlő
- 1 csipetnyi cayenne bors
- frissen reszelt szerecsendió
A mártáshoz:
- 1 evőkanál mazsola
- 2-3 evőkanál tokaji aszú
- 1 tojássárgája
- bő 1 deci tejszín
- 1/2 deci tej
- 1 teáskanál méz
- 1 késhegynyi szárított chilipehely
- 3 deka puha vaj
- só és frissen őrölt bors
- esetleg kevés reszelt citromhéj
A pulykahúst tenyérnyi vékony szeletekre
vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Egy nagy serpenyőben
összeolvasztunk 1 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat, majd amikor már nagyon
meleg, oldalanként fél-fél perc alatt elősütjük benne a hússzeleteket, csak annyira, hogy a felületük kifehéredjen. Kiszedjük a hússzeleteket és félrerakjuk.
A mártáshoz egy kisebb lábosba tesszük a mazsolát, ráöntünk annyi aszút, amennyi ellepi, és erős tűzön felforraljuk. Ahogy felforrt, levesszük a tűzről és félretesszük.
Ezek után egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a hússzeletek, kivajazzuk. A kivajazott tepsibe belefektetetjük a pulykaszeleteket, ráöntünk annyi tokaji bort, amennyi félig ellepi őket, és megszórjuk a félbevágott szőlőszemekkel.
Elmorzsolunk rajta 5 dekányi puha vajat, meghintjük a szőlős pulykahúst cayenne borssal és frissen reszelt szerecsendióval, majd alufóliát borítunk a tepsire, és 15 percre betesszük a forró sütőbe.
Miközben a pulyka sül, kézi habverővel elkeverjük a mártáshoz a tojássárgáját a tejszínnel, a tejjel és a mézzel. Ha a hús elkészült, rögtön lekapcsoljuk a sütőt, és kivesszük a tűzforró tepsit. Egy hőálló tálra szedjük a hússzeleteket meg a szőlőszemeket, majd alufóliát borítva rájuk, visszatesszük őket a lekapcsolt sütőbe, hogy ne hüljenek ki.
A tepsibe maradt levet átkanalazzuk egy serpenyőbe. Hozzászórjuk az aszúba áztatott mazsolát, a szárított chilipelyhet és erős lángon összeforraljuk őket. Kb. két perc után, kiveszünk belőle néhány evőkanálnyit, és folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a tojássárgás-mézes-tejes tejszínbe. A lehető legalacsonyabbra tekerjük a lángot a serpenyő alatt, és a langyos, tejszínes keveréket hozzáöntjük az edényben maradt mazsolás szószhoz. (Ezt az ide-oda töltögetést úgy hívják szaknyelven, hogy hőkiegyenlítés, és azért fontos, hogy a dúsító tojássárgája ne csapódjon ki a hirtelen melegtől)
Kézi habverővel kitartóan kevergetjük az egészet, és közben sűrítésként apró adagokban hozzámorzsoljuk a vajat. Amikor a tejszínes-mazsolás mártás besűrűsödött és fényes lett, megsózzuk és megborsozzuk.
Végül a tányérokra tesszük a meleg pulykaszeleteket, rátesszük a szőlőkupacokat és megöntözzük néhány kanálnyi tokaji mártással. Tálalás előtt még egy csipetnyi reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk.
A mártáshoz egy kisebb lábosba tesszük a mazsolát, ráöntünk annyi aszút, amennyi ellepi, és erős tűzön felforraljuk. Ahogy felforrt, levesszük a tűzről és félretesszük.
Ezek után egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a hússzeletek, kivajazzuk. A kivajazott tepsibe belefektetetjük a pulykaszeleteket, ráöntünk annyi tokaji bort, amennyi félig ellepi őket, és megszórjuk a félbevágott szőlőszemekkel.
Elmorzsolunk rajta 5 dekányi puha vajat, meghintjük a szőlős pulykahúst cayenne borssal és frissen reszelt szerecsendióval, majd alufóliát borítunk a tepsire, és 15 percre betesszük a forró sütőbe.
Miközben a pulyka sül, kézi habverővel elkeverjük a mártáshoz a tojássárgáját a tejszínnel, a tejjel és a mézzel. Ha a hús elkészült, rögtön lekapcsoljuk a sütőt, és kivesszük a tűzforró tepsit. Egy hőálló tálra szedjük a hússzeleteket meg a szőlőszemeket, majd alufóliát borítva rájuk, visszatesszük őket a lekapcsolt sütőbe, hogy ne hüljenek ki.
A tepsibe maradt levet átkanalazzuk egy serpenyőbe. Hozzászórjuk az aszúba áztatott mazsolát, a szárított chilipelyhet és erős lángon összeforraljuk őket. Kb. két perc után, kiveszünk belőle néhány evőkanálnyit, és folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a tojássárgás-mézes-tejes tejszínbe. A lehető legalacsonyabbra tekerjük a lángot a serpenyő alatt, és a langyos, tejszínes keveréket hozzáöntjük az edényben maradt mazsolás szószhoz. (Ezt az ide-oda töltögetést úgy hívják szaknyelven, hogy hőkiegyenlítés, és azért fontos, hogy a dúsító tojássárgája ne csapódjon ki a hirtelen melegtől)
Kézi habverővel kitartóan kevergetjük az egészet, és közben sűrítésként apró adagokban hozzámorzsoljuk a vajat. Amikor a tejszínes-mazsolás mártás besűrűsödött és fényes lett, megsózzuk és megborsozzuk.
Végül a tányérokra tesszük a meleg pulykaszeleteket, rátesszük a szőlőkupacokat és megöntözzük néhány kanálnyi tokaji mártással. Tálalás előtt még egy csipetnyi reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk.