2013. december 15., vasárnap

Fűszeres túróval töltött sertésborda

Hozzávalók:
- 75 dkg csontos sertéskaraj (csontozva)
- 15 dkg juhtúró (lehetőleg házi)
- 10 dkg bacon
- 10 dkg feketeerdő sonka (szeletelve)
- 1 csokor snidling
- 1 ek tejföl
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)
- 10 dkg juhsajt (zsíros, félkemény)
- 15 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- 6 dl napraforgó olaj
 
A sertéskarajt nyitott szeleteléssel vágjuk fel, majd kissé klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre.

Készítsük el a tölteléket: A sajtot reszeljük le, a szalonnát kockázzuk fel apróra (5x5 mm), a snidlinget aprítsuk fel. Tegyünk a juhtúróhoz egy kanálnyi tejfölt, őrölt köményt, sót és borsot, majd az előkészített alapanyagokkal együtt jól keverjük össze. 
 
Fóliára terítsük ki vékonyan, majd feltekerve a fóliát, a két szélénél megcsavarva alakítsunk ki egy vékony, henger alakú formát. Tegyük 20 percre a fagyasztóba.
 
A hússzeletek hosszanti oldalának méretét vegyük alapul, majd a tölteléket vágjuk el késsel kb. 2 cm-rel rövidebb darabokra. Csavarjuk bele a szeletelt sonkába, majd tegyük a hússzeletekre, és egyenként hajtsuk fel, mint egy roládot (az oldalait fordítsuk be hajtáskor, ne tudjon kifolyni a töltelék). Rögzítsük hústűkkel vagy ennek hiányában fogpiszkálókkal.

Panírozzuk be a roládokat, közben forrósítsuk fel az olajat. Fontos: Az olaj hőmérséklete ne legyen 160-170 foknál magasabb, mert akkor előfordulhat, hogy belül még nyers marad a hús.

A kisült roládokat vágjuk fel rézsútosan szeletekre, és tálaljuk ízlés szerinti körettel.