Hozzávalók:
A habgombóchoz:
- csipet só
- 2 ek cukor
- 1 mk őrölt fahéj
A habgombóchoz:
- csipet só
- 2 ek cukor
- 1 mk őrölt fahéj
A habgombóc főzéséhez:
- 2 ek cukor
- víz
A leveshez:
- 2 dl tejszín
- 4 dl félédes fehérbor
- 2 ek cukor
- 1 tasak bourbon vaníliacukor
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
- ízlés szerint néhány csepp citromlé (kihagyható)
A tojásfehérjét verjük kemény habbá 1 csipet sóval és a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal. Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a bort és a cukrot. Amint elolvadt a cukor, adagoljunk a cukros-boros vízbe gombócokat, és főzzük 2 percig. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy edénybe.
Keverjük habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd tegyük félre. Forraljunk fel 2 dl vizet a borral, a cukrokkal és a csipet sóval. Töltsük át egy habüstbe, majd állítsuk forró vízgőz fölé.
Keverjük hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt. Reszeljük bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsük be.
Végül ízlés szerint ízesíthetjük még pár csepp citromlével. Kis lángon tálalásig tartsuk melegen.