2013. március 28., csütörtök

Spenóttorta

Hozzávalók:
- 40 dkg leveles tészta
- 45 dkg leveles spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg tehéntúró
- 0,5 kis dobozos tejföl
- 10 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán
- 10 dkg kecskesajt
- 7 db tojás
- 15 dkg főtt-füstölt tarja szeletelve vagy sonka
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fekete bors
- só
- 2 ek olívaolaj
 
A 2 ek olívaolajon megdinszteljük a lereszelt fokhagymát pár másodperc alatt, majd rátesszük a spenótleveleket, és pár perc alatt elforraljuk a levét. Közben sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az őrölt szerecsendióval. Kihűtjük.
 
A sajtokat lereszeljük külön-külön. 4 tojást megfőzünk keményre kevés sóval és 1 kk ecettel. Ha a tésztánk mélyhűtött, kiengedjük.
 
Ha kihűlt a spenótunk, hozzákeverjük az áttört tehéntúrót, a lereszelt parmezánt, a fél doboz tejfölt, 2 és fél tojást. (A megmaradt fél tojással majd a tetejét kenjük le)
 
Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral vagy vékonyan kivajazzuk vagy olajozzuk. A tészta kb 2/3-át beletesszük a tortaformába úgy, hogy az oldalán is legyen tészta a formának. Belesimítjuk a spenótos-túrós massza felét. Ezt megszórjuk a reszelt mozzarella sajttal. Erre ráterítjük - hogy mindenhol befedje - a tarja- vagy sonkaszeleteket.
 
A keményre főzött tojásokat megpucoljuk, felkarikázzuk. Szépen rásorakoztatjuk a tojáskarikákat a tarjára, majd megszórjuk a kecskesajttal. Ezt befedjük a spenótos-túrós massza másik felével. Erre rátesszük a maradék tésztát, és a tészta találkozásoknál eldolgozzuk. Megszurkáljuk villával, és lekenjük az enyhén felvert fél tojással.
 
Hideg sütőbe téve 160 fokon kb 60 percet sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával fedjük le. (Én kb 30 perc után lefedtem, és az utolsó 10 percnél leveszem még az alufóliát.)
 
Ha megsült, kivesszük a sütőből és a tortaformával rácsra tesszük. 10 percet pihentetjük, majd éles, hosszabb késsel óvatosan körbevágjuk, és leszedjük róla a csatos tortakarikát. Majd óvatosan alányúlva lapos kiszedő kanállal tálra tesszük.