2013. március 19., kedd

Cseh káposztaleves

Hozzávalók:
- maréknyi szárított vagy 50 dkg friss gomba (csiperke vagy erdei)
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 kg burgonya
- 6 darab szegfűbors
- 3-4 babérlevél
- só
- 30 dkg savanyú káposzta
- 2.5 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál csemege Piros Arany
- 6 tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál kristálycukor
- őrölt fekete bors

A szárított gombát néhány órára, még jobb, ha egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd egy serpenyőben, a megforrósított olajon kevergetve megfonnyasztjuk.

A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és egy fazékban, kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni. A szegfűborssal és a babérlevéllel fűszerezzük, kissé megsózzuk. Amint fölforrt, a savanyú káposztát és a lecsöpögtetett szárított vagy a cikkekre vágott friss gombát hozzáadjuk. Kb. 25 percig közepes lángon főzzük. Akkor jó, ha a káposzta is, a krumpli is majdnem megpuhult.

A tejszínt a liszttel simára keverjük, a káposzta levét ezzel sűrítjük. A Piros arannyal ízesítjük és hozzáadjuk a pirított hagymát.

Kis lángra állítjuk, majd a tojásokat úgy ütjük bele, hogy egyben maradjanak, ne folyjanak szét. Kb. 10 percig főzzük, végül a levest az ecettel, a cukorral és a borssal kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.

Hiányzik Prága :)