2013. március 27., szerda

Sajtkrémleves

Hozzávalók:
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek vaj
- 2 ek liszt
- 1 l húsleves (akár kockából)
- 2 dl tejszín
- 5 dkg ömlesztett sajt
- 10 dkg ementáli sajt reszelve
- őrölt fehérbors
- őrölt szerecsendió

A levesbetéthez:
- 4 szelet fehér kenyér
- fél csokor petrezselyemzöld
- 4 ek világos sör 
- 5 dkg vaj 
 
A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg, majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10 percig csendes tűzön forraljuk.
 
A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon jól felolvasztjuk benne a sajtot.
 
A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát. A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.