- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek vaj
- 2 ek liszt
- 1 l húsleves (akár kockából)
- 2 dl tejszín
- 5 dkg ömlesztett sajt
- 10 dkg ementáli sajt reszelve
- őrölt fehérbors
- őrölt szerecsendió
A levesbetéthez:
- 4 szelet fehér kenyér
- 4 szelet fehér kenyér
- fél csokor petrezselyemzöld
- 4 ek világos sör
- 5 dkg vaj
A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg,
majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10
percig csendes tűzön forraljuk.
A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy
csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon
jól felolvasztjuk benne a sajtot.
A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket
meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat,
megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát. A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.