Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 3 dkg margarin
- só
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál cukor
A töltelékhez:
- 30 dkg félzsíros tehéntúró
- cukor - ízlés szerint
- 1 felvert tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál búzadara (attól függően, hogy milyen vizes a túró)
- reszelt citromhéj
- kb. 3-4 evőkanál áfonyadzsem
A túrót összetörjük, a hozzávalókkal összekeverjük. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, kihűtjük. A zsemlemorzsát a zsiradékon a cukorral mérsékelt hőfokon megpirítjuk.
A langyosra hűlt burgonyát lisztezett felületre nyomjuk krumplinyomóval,
hozzáadjuk a többi belevalót, sózzuk, összegyúrjuk, letakarva néhány
percig pihentetjük.
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk.
A tésztát kétfelé vesszük, egyenként kb. fél cm vastagra nyújtjuk,
derelyevágóval kb. 7x7 cm-es kockára daraboljuk, a túrótöltelékkel
megtöltjük. Átlósan összefogva háromszöggé alakítjuk, két szélét
ujjainkkal összenyomkodjuk.
Közepesen forrásban lévő vízbe engedjük a tésztákat, amikor a víz
felszínére feljönnek, kb. 1/2 percig tovább főzzük, majd tésztaszűrővel
kivesszük, lecsepegtetjük, és a pirított morzsára szedjük. Megforgatjuk
egyenként a morzsában (vagy összerázogatjuk az edényben), tálra rendezzük.
Tálalásnál fahéjas porcukorral vagy fahéjas porcukorral ízesített tejföllel kínáljuk.