2013. március 17., vasárnap

Serpenyős hal Dugléré módra

Hozzávalók:
- 4 dkg puha vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 teáskanál mogyoróhagyma
- só, bors
- 4 laposhalfilé (kb 25 dkg/db)
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 kg hámozott, kimagozott, összevágott paradicsom
- 3 evőkanál tejszín
- 6 dkg hűtött, kockára vágott vaj
- 1 evőkanál petrezselyem

Egy nagy serpenyőt kikenünk puha vajjal, beletesszük a hagymát és a mogyoróhagymát, kevés sóval, borssal fűszerezzük. Ráfektetjük a halfiléket, meglocsoljuk fehér borral és zsírozott sütőpapírral lefedjük. 

Közepes lángon kb 5-10 percig pároljuk, amíg a halhús kifehéredik, enyhe nyomásra szétesik. A sütőpapírt eltávolítjuk, a halat a tányérra tesszük és lefedve melegen tartjuk. A visszamaradt párolólevet egy tálkában félretesszük. 

Az összevágott paradicsomot a serpenyőbe tesszük, felforraljuk és lassan addig főzzük, míg a folyadék teljesen elpárolog. Hozzáadjuk a tejszínt, újra felforraljuk. Gyakori kevergetés közben beletesszük a vajkockákat. Amint az összes vaj elolvadt, a serpenyőt levesszük a tűzről és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Többé már nem forraljuk fel. 

A hal párolólevét a paradicsomhoz öntjük. Sóval, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, a halra locsoljuk és azonnal tálaljuk.