Hozzávalók:
- 4 dkg puha vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 teáskanál mogyoróhagyma
- só, bors
- 4 laposhalfilé (kb 25 dkg/db)
- 1 kg hámozott, kimagozott, összevágott paradicsom
- 3 evőkanál tejszín
- 6 dkg hűtött, kockára vágott vaj
- 1 evőkanál petrezselyem
Egy nagy serpenyőt kikenünk puha vajjal, beletesszük a hagymát és a mogyoróhagymát, kevés sóval, borssal fűszerezzük. Ráfektetjük a halfiléket, meglocsoljuk fehér borral és zsírozott sütőpapírral lefedjük.
Közepes lángon kb 5-10 percig pároljuk, amíg a halhús kifehéredik, enyhe nyomásra szétesik. A sütőpapírt eltávolítjuk, a halat a tányérra tesszük és lefedve melegen tartjuk. A visszamaradt párolólevet egy tálkában félretesszük.
Az összevágott paradicsomot a serpenyőbe tesszük, felforraljuk és lassan addig főzzük, míg a folyadék teljesen elpárolog. Hozzáadjuk a tejszínt, újra felforraljuk. Gyakori kevergetés közben beletesszük a vajkockákat. Amint az összes vaj elolvadt, a serpenyőt levesszük a tűzről és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Többé már nem forraljuk fel.
A hal párolólevét a paradicsomhoz öntjük. Sóval, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, a halra locsoljuk és azonnal tálaljuk.