2013. március 14., csütörtök

Borscs

Hozzávalók:
 - 4-5 céklagumó
- 1 kg húsos marhacsont
- 2 nagy sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 30 dkg káposzta
- 1 csokor kapor
- 1 konzerv paradicsomsűrítmény
- 1 citrom
- 2 dl tejföl
- 5 dkg liszt
- 1 babérlevél
- olaj
- só, bors


A zöldségeket alaposan megmossuk, a hagymát felkockázzuk, a többi zöldséget csíkokra vágjuk, lehetőleg egyforma darabokra. Egy nagyobb lábasban a húst főni tesszük, annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babérlevelet is.

Közben a céklát egy kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét és a fél citrom levét. Kis lángon addig pároljuk, míg megpuhul.

Egy másik serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát és a káposztát, sózzuk, borsozzuk és ezt is addig pároljuk, míg a zöldség megpuhul. Amikor a cékla megpuhult, hozzáadjuk a répás káposztát és jól összekeverjük. Az egészet felöntjük a húsból és zöldségekből készült alaplével és együtt felforraljuk.

Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel, ezzel sűrítjük be a levest. Beletesszük a főtt húst is és ismét felforraljuk. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kevés citromlevet, ízesítjük és apróra vágott friss kaporral és tejföllel tálaljuk.

Télire eltett savanyú káposztából is elkészíthető (talán még finomabb is), ez esetben a káposztát előbb ki kell áztatni. A citromlé elhagyható és a sóval is vigyázzunk, mert a savanyú káposzta alapból sósabb.