Hozzávalók:
- 1 nagyobb hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 piros chili
- 30 dkg krumpli (szétfővő)
- 40 dkg (nettó) konzerv vagy üveges kukorica
- 2 ek vaj vagy Rama
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 7 dl zöldséges alaplé
- 1 babérlevél
- 1 dl (főző)tejszín
- 5 szál zöldpetrezselyem
- só és őrölt bors
Egy edényben a
vajat megolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát,
krumplit, a felkarikázott chilit és kb. 30 dkg kukoricát. Kevergetve pár
percig pároljuk. Felöntjük a borral, kissé összeforraljuk, majd
hozzáöntjük a levest, hozzáadjuk a babérlevelet, és közepes tűzön
lefedve kb. 20 percig főzzük.
Ha a krumpli megfőtt, a
babérlevelet kivesszük. A levest botmixerrel finomra pürésítjük,
hozzáöntjük a tejszínt, azzal is turmixoljuk. Ha a leves állaga
megkívánja, kevés alaplevessel felönthető. A levest alacsony tűzön
felfőzzük.
A levest ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk, és a maradék kukoricával együtt a leveshez adjuk.