2012. augusztus 14., kedd

Réteges tepertős pogácsa



Hozzávalók:
-          fél kg liszt
-          2 dkg élesztő
-          2 tojás sárgája
-          1 deci tejföl
-          fél kiskanál só
-          fél kiskanál porcukor
-          langyos tej, amennyit felvesz
-          30 dkg nem túl zsíros, darált tepertő
-          bors

Az élesztőt elkavarjuk a porcukorral és kb 2 dl langyos tejjel. A hozzávalókból könnyű tésztát készítünk. Ha megkelt, kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt, keveset sózzuk, borsozzuk, majd a tésztát összehajtogatva kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk, majd újra összehajtogatjuk és kinyújtjuk. Ismét összehajtogatva negyed óráig kelni hagyjuk. Ha megkelt, újra kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük háromszor.

Ha a hajtogatással készen vagyunk, újjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel megvagdaljuk, kivágjuk. A kivágott pogácsákat még felsodorjuk, hogy magasabb legyen. Tojással megkenjük és pirosra sütjük.