Hozzávalók:
-
fél
kg liszt
-
2 dkg
élesztő
-
2
tojás sárgája
-
1
deci tejföl
- fél
kiskanál só
- fél
kiskanál porcukor
- langyos
tej, amennyit felvesz
-
30
dkg nem túl zsíros, darált tepertő
- bors
Az élesztőt elkavarjuk a
porcukorral és kb 2 dl langyos tejjel. A hozzávalókból könnyű tésztát
készítünk. Ha megkelt, kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt, keveset sózzuk,
borsozzuk, majd a tésztát összehajtogatva kinyújtjuk amilyen vékonyra csak
tudjuk, majd újra összehajtogatjuk és kinyújtjuk. Ismét összehajtogatva negyed
óráig kelni hagyjuk. Ha megkelt, újra kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük
háromszor.
Ha a hajtogatással készen
vagyunk, újjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel megvagdaljuk, kivágjuk. A
kivágott pogácsákat még felsodorjuk, hogy magasabb legyen. Tojással megkenjük
és pirosra sütjük.