2012. szeptember 24., hétfő

Erdélyi túrós derelye

Hozzávalók:
- 1 kg főtt krumpli 
- 500 g liszt 
- 600 g túró
- 250 g porcukor
- 200 g zsír
- 200 g zsemlemorzsa
- 100 g mazsola
- 6 db tojás
- 1 db citrom
- só
- vaníliás cukor

A főtt meleg krumplit áttörjük, 3 db tojással, liszttel, kevés sóval összegyúrjuk és félretesszük. 

Közben túrótölteléket készítünk. A túrót szitán áttörjük, 3 tojást, porcukrot, reszelt citromhéjat, mazsolát adunk hozzá és jól összekeverjük. 

A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, háromszög alakú formákra vágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a túrótölteléket, tojásfehérjével megkenjük a tészta szélét, majd visszahajtjuk. 

Forrásban levő sós vízben kifőzzük, tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és a zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsába forgatjuk. 

Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.