- leveles tészta
- 1 tojás
- 10 dkg sárgabarackdzsem
A töltelékhez:
- 65 dkg körte
- 3 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
A leveles tésztát két adagra vágjuk. Az egyik feléből 2 mm vékony, 10x30 cm-es téglalapot nyújtunk. A másik adagból 12x32 cm-es téglalapot készítünk. Két, egymásra helyezett, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük őket és a hűtőbe tesszük.
A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Bevonatos serpenyőben a vajat megolvasztjuk, rátesszük a körtét és addig rázogatjuk, míg a vaj egyenletesen bevonja a gyümölcskockákat. Megszórjuk cukorral, jól megkeverjük és addig főzzük, míg a körte megpuhul és karamellizálódik.
A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a körtéhez keverjük a fahéjat, majd a masszát edény fölé helyezett szitába öntve lecsepegtetjük. Amíg hűl, félretesszük.
A kisebb tésztalap tetejét megkenjük kevés felvert tojással, vigyázva arra, hogy ne fusson le a széleken. A körtét a téglalap közepére halmozzuk, a széleket szabadon hagyjuk. A nagyobb tésztalapot ráfektetjük, a széleket mutatóujjunkkal vagy kés hegyével körben lenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tojással és 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát újból megkenjük tojással és egy kés fokával kereszt alakban berácsozzuk. A sütőben kb 40 percig sütjük, míg egyenletes aranysárga színt kap. Sütőrácsra téve hűlni hagyjuk.
A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízzel elkeverve felforrósítjuk. A mázat szitán áttörjük és a tészta tetejét megkenjük vele.