2012. szeptember 11., kedd

Almatorta Emmától


Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 125 g cukor
- 1 tasak vaniliás cukor
- 1 csipet só
- 4 csepp citromlé
- 3 tojás
- 20 dgk liszt
- 2 csapott kanál sütőpor
- 1-2 evőkanál tej
- 4-5 alma
- baracklekvár a tetejére



125 g puha vajat vagy margarint keverőgéppel a legmagasabb fokozaton habosra verünk. Apránként 125 g cukrot, 1 tasak vanillincukrot, 1 csipet sót, 4 csepp citromaromát hozzáadunk és addig keverjük amég egyenletesen sima masszát nem kapunk. Belekeverünk 3 tojást egyenként, mindegyiket fél percig kb. 200 g búzalisztet 2 csapott teáskanál sütőporral elvegyítünk, átszitáljuk, együtt 1-2 evőkanál tejjel felváltva középső fokozaton a tésztához keverjük. (Annyi tej kell bele, hogy a massza "leszakadjon" a kanálról) A masszát egy kikent kb 28 cmes átmérőjű tortaformába tesszük.

A tetejére:

4-5 almát meghámozunk, negyedekre vágunk, a magházat eltávolítjuk és az almacikket hosszában többször egymással párhuzamosan bevagdaljuk (de ne essen szét). Az almacikkeket koszorú formában a tortára tesszük.



Gázsütőben 3-4-es fokozaton (előmelegítés nélkül) 30-40 percig sütjük. A végén aromatizáljuk: egy csészény baracklekvárt elkeverünk egy kanál vízzel és felmelegítjük. Amikor kivesszük a sütőből a tortát azonnal forrón rákenjük a lekváros masszával az egész tetejét.