Legelőbb be kell keverni a fűszervajat: 10 deka tisztes
minőségű vaj (kicsit meg lehet mikrózni, hogy puhuljon, de ne folyjon!), két
kanál citromlé, plusz a citrom héjának jó része lereszelve (ez a puhításhoz is
elengedhetetlen), kisebb csokor petrezselyem, és
ugyanennyi kapor aprózva, 2-3 kisebb gerezd
fokhagyma reszelve.
Mikor szép homogén lett a fűszervaj,
akkor konyhai fóliára kanalazzuk, és sodorgatva-nyomkodva olyan négy centi átmérőjű hurkára gyúrjuk és mélyhűtőbe tesszük legalább 20 percre. Ennyi
kell az összeálláshoz, sokkal könnyebb lesz utána dolgozni vele.
Most jön a neheze: méretre vágni a
csirkét. A mellfilét jó vastagra vágjuk hosszában, aztán mindegyik
vastag szeletet középen majdnem teljesen kettőbe, ehhez éles kés kell.
Tehát a filé széltében át van vágva, csak egy kis érintetlen darab
tartja össze a két félfilét. Ennek az az értelme, hogy a húst belülről teljesen át tudja
itatni a fűszervaj, de sokkal kisebb az esélye a sütés közbeni
szétesésnek!
Lehet a filéket kicsit, de csak kicsit, formára
klopfolgatni. A lényeg mindig, hogy 2-2 szelet azonos "területű" és
formájú legyen. Most vert tojássárgájával igen vékonyan megkenjük a
deszkán fekvő szeletet, majd szintén igen vékonyan, lisztet szitálunk
rá. Ez fogja összetapasztani a félfiléket.
Ha mindez megvan, akkor megtöltjük a húst: az időközben megfagyott
fűszervajból a képen látható méretű, mondjuk egy centi vastag korongokat
vágunk, kettőt fektetünk egy szelet csirkére. Most a húst összehajtjuk,
és a két hússzelet széleit pite módjára összenyomkodjuk, hogy tartson
az olajban. 15-20 percre a mélyhűtőbe tesszük, így összetapadnak a
szeletek. Végül panírozzuk, és inkább kisebb mint nagyobb lángon, valami
semleges ízű, bőven mért étolajban
kisütjük. Semleges köret illik hozzá.