2012. június 6., szerda

Csirke szegfűgombás raguval és burgonyafánkkal

Hozzávalók:
- 4 fél csirkemellfilé
- 4 evőkanál olaj
- só, őrölt fekete bors
- 2 újhagyma
- 20-25 dkg szegfűgomba (vagy csiperke)
- 1 kis csokor petrezselyem
- 15 dkg tisztított, fagyasztott koktélrák
- kb. 4 dl főzőtejszín
- fél csokor kapor
- pár csepp citromlé
- őrölt fehér bors

A burgonyafánkhoz:
- 50 dkg burgonya
- só
- 8-10 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 2-3 dkg vaj
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- a kisütéshez bő olaj

A mellfiléket lapjában bevágjuk, kihajtjuk. Egy nagy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, majd a csirkemellet oldalanként 7-8 perc alatt megsütjük rajta. A vége felé enyhén megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetve félrerakjuk.

A visszamaradó olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott újhagymát. A szegfűgombát rádobjuk, 2-3 percig tovább pirítjuk. A rákot hozzáadjuk, a főzőtejszínt ráöntjük, kevergetve 3-4 percig pároljuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított kaporral fűszerezzük, pár csepp citromlével ízesítjük.

Tálaláskor a sült csirkemellre öntjük. Burgonyafánk illik köretnek hozzá.



Burgonyafánk:
A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük.Még melegen meghámozzuk, áttörjük és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután a liszttel, a tojásokkal meg a puha vajjal összedolgozzuk, kissé megsózzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben kb.ujjnyi olajat forrósítunk. Egy evőkanalat belemártunk, majd ezzel a burgonyás masszából galuskákat szaggatunk bele. Akkor lesz
igazán szép, ha a szabad tenyerünket kissé beolajozzuk és a galuskákat ezen hengergetjük formásra. A forró olajban 2-3 percig sütjük, közben mindegyiket többször megforgatjuk, hogy körös-körül aranybarna legyen. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.