2012. június 24., vasárnap

Vichyi leves

Hozzávalók:

- 3 dkg vaj
- 3 nagy szál, karikára vágott póréhagyma (csak a fehér része)
- 1 kis zellergumó felkockázva
- 15 dkg kockára vágott krumpli
- 1 l tyúkhúsalaplé
- só, őrölt bors
- 2 dl tejszín (zsíros)
- 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma

A vajat megolvasztjuk egy lábosban, hozzáadjuk a póréhagymát és a zellert, majd időnként megkevergetve megpároljuk (kb 15 percig). Beletesszük a krumplit, felöntjük levessel, sóval, borssal ízesítjük. 

A levest felforraljuk, majd kis lángon, kb. 15 percig főzzük, hogy a krumpli jól megpuhuljon. Hűlni hagyjuk, majd robotgépben, több adagban, pürésítjük. 

Leveses tálakba öntjük, belekeverjük a tejszínt, ha kell még sózzuk és borsozzuk. Fóliával betakarjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, majd legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. 

A maradék tejszínt lazára felverjük, a levest hűtött tálkákba töltjük, majd mindegyik tetejére egy kis tejszínhabot teszünk és metélőhagymával díszítve tálaljuk.