2012. június 11., hétfő

Szilvás gombóc

Hozzávalók:
- 60 dkg főtt krumpli
- 30 dkg liszt
- 20 dkg zsír 
- 3 db tojás
- 40 dkg magvaváló szilva
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 15 dkg cukor
- 50 g vaníliás porcukor
- só
- őrölt fahéj


A főtt krumplit melegen áttörjük, liszttel, tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és négyzet alakú kockákra vágjuk.

Minden egyes kockára kimagozott szilvát teszünk, melybe egy kiskanál cukrot és kevés őrölt fahéjat teszünk. Ezután gombócokat formálunk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük, tésztaszűrőn lecsepegtetjük. 

Zsírban a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne. Vaníliás porcukorral megszórjuk, melegen tálaljuk.