2013. április 28., vasárnap

Erdélyi sertéspörkölt rizzsel és zöldborsóval

Hozzávalók:
- 80 dkg sertés lapocka
- 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- só
- őrölt bors
- 3 szál zellerlevél

A húst csíkokra vágjuk, megmossuk, majd lecsepegtetjük. A szalonnát is csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A szalonna zsírjára tesszük a felaprított vörös- és fokhagymát, és egy kicsit üvegesre pároljuk, ezután rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetünk, majd hozzáadjuk a fűszereket, paradicsompürét és a fehérbort. 

1-2 dl vizet öntünk rá, ás fedő alatt puhára főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk, hogy le ne égjen sütés közben. A főzés végén a felaprított zellerlevéllel 1 percig összeforraljuk. 

Rizzsel és puhára párolt zöldborsóval (lecsepegtetett zöldborsó konzervvel) tálaljuk.