- 30 dkg szárazbab
- fél kg füstölt hús
- 10 dkg füstölt szalonna
- egy kis tányér apró kockára vágott leveszöldség
- 2 fej saláta
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 3 kanál liszt
- 1 tojássárgája
- só, pirospaprika
- kaporlevél
- tejföl
A beáztatott babot bő vízben a füstölt hússal együtt feltesszük főni. Amikor majdnem puha, a
szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk és a zsírjában megpirítjuk az
apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a zöldséget és a fokhagymát, sózzuk,
pirospaprikázzuk. Megszórjuk liszttel és felengedjük a babbal és
főzővízével és készre főzzük.
Két fej megmosott, felaprózott salátát hozzáadunk a leveshez, beletesszük a kaprot és egy-két
percig együtt főzzük. A tojássárgából két kanál liszttel galuskatésztát
keverünk és a levesbe szaggatjuk.
Szalonnapörccel megszórva,
tejföllel tálaljuk.
A salátával készített paszulyleves régi erdélyi étel. Kriza János így ír róla: "Háromszéki, nagyon használt nyári étel, disznóhússal főzve, sok saláta, tárkony, petrezselyem, hagymaszár és kevés csomborral, tejföllel, tojással feleresztve."
A salátával készített paszulyleves régi erdélyi étel. Kriza János így ír róla: "Háromszéki, nagyon használt nyári étel, disznóhússal főzve, sok saláta, tárkony, petrezselyem, hagymaszár és kevés csomborral, tejföllel, tojással feleresztve."