- 40 dkg darált sertéshús
- 12,5 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 tojás
- só, őrölt bors
- 1 húsleveskocka
- 1 csokor kapor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 1 db citrom
- 1 kiskanál porcukor
A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymát
meghámozzuk, finomra vágjuk és a rizzsel, a tojásokkal együtt a
darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól
összedolgozzuk, és vizes kézzel kisebb tojásnyi gombócokat formálunk
belőle.
Egy liter vizet felforralunk a húsleveskockával, beletesszük a
húsgombócokat, és gyöngyöző forralással puhára főzzük (kb. 20 perc). A
kaprot leöblítjük, és néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a
gombócokat a levesből, melegen tartjuk.
A felforrósított vajban vagy
margarinban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk a kaporral, további
1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok
főzőlevét, habverővel simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és
mérsékelt tűzön, fedő nélkül 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt,
átszűrt citromlével, 1 csipet porcukorral, sóval és frissen őrölt
borssal ízesítjük, azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt
tűzön összeforraljuk.
A félretett kaporszálakkal díszítve tálaljuk. Sós
vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.