2013. április 16., kedd

Húsgombóc tejszínes kapormártással

Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús
- 12,5 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 tojás
- só, őrölt bors
- 1 húsleveskocka
- 1 csokor kapor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 1 db citrom
- 1 kiskanál porcukor

A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk és a rizzsel, a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel kisebb tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 

Egy liter vizet felforralunk a húsleveskockával, beletesszük a húsgombócokat, és gyöngyöző forralással puhára főzzük (kb. 20 perc). A kaprot leöblítjük, és néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, melegen tartjuk. 

A felforrósított vajban vagy margarinban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk a kaporral, további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főzőlevét, habverővel simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, átszűrt citromlével, 1 csipet porcukorral, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. 

A félretett kaporszálakkal díszítve tálaljuk. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.