A gombóchoz:
- 60 dkg darált sertéscomb vagy lapocka
- 60 dkg darált sertéscomb vagy lapocka
- 1 tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- só, őrölt bors, 2 gerezd aprított fokhagyma
A leveshez:
- 80 dkg burgonya
- 30 dkg zöldbab
- só, őrölt bors, babérlevél, őrölt kömény
- 3 dl tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- tojásnyi zsír, 3 ek liszt és 2 tk pirospaprika a rántáshoz
A csipetkéhez:
- 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz
A gombócokhoz összedolgozzuk a hozzávalókat és 3 liternyi forrásban lévő vízbe főni tesszük. A keletkező habot leszedjük, majd babérlevéllel, őrölt borssal, köménnyel és sóval ízesítjük a levest.
Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a zöldbabot. Vöröshagymás rántást készítünk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát is. A pirospaprikát később tegyük bele, mert könnyen
megég.
Ha a krumpli és a zöldbab is megpuhult, berántjuk a levest, és beletesszük az előzőleg csomómentesre kevert tejfölt is. Jól összeforraljuk, és belefőzzük a csipetkét.
Apróra vágott
petrezselyemmel ízesítjük. Aki szereti, tehet bele csípős paprikát is.