2013. április 27., szombat

Meggyes baklava

Hozzávalók:
- 2 csomag vékonyabb réteslap
- 1 kis pohár joghurt
- 1 kis joghurtos pohár cukor
- 1 kis joghurtos pohár olaj
- 1 kis joghurtos pohár gríz
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- kb. 1 kg meggy (kimagozva legyen ennyi), lehet befőttből is készíteni

A sziruphoz:
- 0,5 l forró víz
- 40 dkg cukor 
 
A cukorba beletesszük a sütőport, hozzáadjuk a 4 tojást, majd a grízzel, joghurttal, olajjal jól összekeverjük a masszát. (Majd ezzel locsolgatjuk a réteslapokat.)
 
A réteslapokat két egyenlő részre osztjuk, majd az első lapot beletesszük egy nagyobb, jól kiolajozott, magasabb falú tepsibe.
 
Mindegyik lapot egyesével megkenegetjük a masszával, míg el nem jutunk a feléig. Ha a lapok esetleg vékonyabbak, akkor kettesével kenegessük inkább.
 
Ha a tésztamennyiség feléhez értünk, beleszórjuk a kimagozott meggyet, majd folytatjuk a lapok külön-külön kenegetését.
 
A legfelső lapot csak olajjal kenjük meg és elvagdaljuk a még nyers süteményt a kívánt nagyságú szeletekre.
 
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd meglocsoljuk a meleg szirup felével (víz és cukor keveréke), ezután visszatesszük még 15-17 percre tovább sülni, míg aranybarna nem lesz a teteje. 
 
Ha kész, meglocsoljuk a szirup másik felével is. Először soknak tűnhet a szirup, de ahogy telik az idő, a tészta szépen beissza azt, így nem szárad a sütemény. Kihűlve tálaljuk.