- 2 csomag vékonyabb réteslap
- 1 kis pohár joghurt
- 1 kis joghurtos pohár cukor
- 1 kis joghurtos pohár olaj
- 1 kis joghurtos pohár gríz
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- kb. 1 kg meggy (kimagozva legyen ennyi), lehet befőttből is készíteni
A sziruphoz:
- 0,5 l forró víz
- 0,5 l forró víz
- 40 dkg cukor
A cukorba beletesszük a sütőport, hozzáadjuk a 4 tojást, majd a
grízzel, joghurttal, olajjal jól összekeverjük a masszát. (Majd ezzel
locsolgatjuk a réteslapokat.)
A réteslapokat két egyenlő részre osztjuk, majd az
első lapot beletesszük egy nagyobb, jól kiolajozott, magasabb falú
tepsibe.
Mindegyik lapot egyesével megkenegetjük a masszával, míg el nem jutunk a
feléig. Ha a lapok esetleg vékonyabbak, akkor kettesével kenegessük
inkább.
Ha a tésztamennyiség feléhez értünk, beleszórjuk a kimagozott meggyet, majd folytatjuk a lapok külön-külön kenegetését.
A legfelső lapot csak olajjal kenjük meg és elvagdaljuk a még nyers süteményt a kívánt nagyságú szeletekre.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd meglocsoljuk a
meleg szirup felével (víz és cukor keveréke), ezután visszatesszük még
15-17 percre tovább sülni, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Ha kész,
meglocsoljuk a szirup másik felével is. Először soknak tűnhet a szirup,
de ahogy telik az idő, a tészta szépen beissza azt, így nem szárad a
sütemény. Kihűlve tálaljuk.