2012. december 31., hétfő

Tangine

Hozzávalók:
- 2 csomag újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál koriandermag
- 5 db csirkecomb
- só, bors
- 3 evőkanál olaj
- 10 dkg magozott fekete olajbogyó
- 10 dkg mazsola (beáztatva)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 nagy maréknyi friss korianderzöld
- 1 nagyobb pácolt citrom héja (elkészítését lásd az előző bejegyzésben)


Az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, a koriandermagot durvára törjük. A csirkecombokat szétvágjuk, sózzuk, borsozzuk. 

Az olajat egy széles aljú lábosban vagy serpenyőben felmelegítjük, megdinszteljük rajta a hagymát, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. Hozzákeverjük a megtört koriandert (vigyázzunk, a koriandermag ne égjen le, mert keserű lesz az étel), rátesszük a csirkecombokat és felöntjük hideg vízzel, hogy félig ellepje a húsdarabokat. 
 
Az egészet felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 35-45 perc alatt omlósra puhítjuk. Közben megrázogatjuk az edényt, hogy a csirkedarabok nehogy odaégjenek, ha lefő róla a víz, pótoljuk meleg vízzel. 

Miközben a hús puhul, lecsepegtetjük és félbe vágjuk az olivabogyókat, felaprítjuk a petrezselyem- és korianderzöldet, kiszedjük a pácolt citrom belsejét és a fehér szivacsos héját (arra nincs szükség) és vékonyan felcsíkozzuk a héját. 

Végül hozzáadjuk a főtt csirkéhez az olajbogyót, a mazsolát, a pácolt citromhéjat, a petrezselyem- és korianderzöldet. További 5-10 percig mérsékelt tűzön, lefedve gyöngyöztetjük az ételt, hogy az ízek jól összeérjenek. 

Köretnek kuszkusz talál hozzá, de fűszeres, mazsolás rizzsel is nagyszerű.

Fűszeres, mazsolás rizs:
- 1 csésze rizs
- diónyi vaj
- 1 marék mazsola
- 3-4 db szegfűszeg

A rizset a vajon megfuttatjuk, hogy üveges legyen, majd felöntjük vízzel, beledobáljuk a mazsolát és a szegfűszeget. Fedő alatt puhára pároljuk.