- 1 kg liszt
- 3
deci tejföl
- fél
pohár bor
- 3
tojás
- 1
kiskanál só
- 2
tojásnyi zsír
-
meleg
víz
A lisztet eldörzsöljük a
zsírral, majd hozzáadjuk a többi kelléket és annyi meleg vizet, hogy keményke
rétestésztát készíthessünk belőle.
Negyed óráig gyúrjuk jól
össze, aztán szakasszunk belőle 12 egyenlő cipót, tegyük lisztes deszkára és
azonnal, egyenként nyújtsuk ki tányérnyi nagyságúra. Tollal kenjük be kevés
zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csiga alakúra, aztán nyújtsuk ki
tányérnyi nagyságú kerekre.
Egy jó széles fenekű lábosban forrósítsunk kevés
zsírt, tegyük bele a tésztát (egyenként) és süssük mindkét oldalon pirosra. Ha
a zsír kezd fogyni, kevéssel pótoljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom. Persze
a tetejét cukrozzuk. Tálaláskor egyet-egyet négybe vágunk.
Erzsi néni cselédként (ebből kifolyólag családtagként) élt a nagyszüleim házában, amikor Anyuék még gyerekek voltak. Ez a recept is tőle származik (eredeti szóhasználattal), mint ahogy a sok-sok mese, mondóka és történet, amellyel a szüleim gyerekkorát bearanyozta. Neki sosem volt családja, Anyuék voltak a "gyermekei".