2012. december 28., péntek

Székely béles (Erzsi néni féle)

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
-   3 deci tejföl
-   fél pohár bor
-   3 tojás
-   1 kiskanál só
-   2 tojásnyi zsír
-     meleg víz

A lisztet eldörzsöljük a zsírral, majd hozzáadjuk a többi kelléket és annyi meleg vizet, hogy keményke rétestésztát készíthessünk belőle.

Negyed óráig gyúrjuk jól össze, aztán szakasszunk belőle 12 egyenlő cipót, tegyük lisztes deszkára és azonnal, egyenként nyújtsuk ki tányérnyi nagyságúra. Tollal kenjük be kevés zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csiga alakúra, aztán nyújtsuk ki tányérnyi nagyságú kerekre. 

Egy jó széles fenekű lábosban forrósítsunk kevés zsírt, tegyük bele a tésztát (egyenként) és süssük mindkét oldalon pirosra. Ha a zsír kezd fogyni, kevéssel pótoljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom. Persze a tetejét cukrozzuk. Tálaláskor egyet-egyet négybe vágunk. 


Erzsi néni cselédként (ebből kifolyólag családtagként) élt a nagyszüleim házában, amikor Anyuék még gyerekek voltak. Ez a recept is tőle származik (eredeti szóhasználattal), mint ahogy a sok-sok mese, mondóka és történet, amellyel a szüleim gyerekkorát bearanyozta. Neki sosem volt családja, Anyuék voltak a "gyermekei".