2012. november 6., kedd

Pikáns őszi leves

Hozzávalók: 

- 1 póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 birsalma
- 1 cékla
- 1 kápia paprika
- 1 piros chili
- 1 dl fehérbor
- 1 kanál olaj
- 6 dl húsalaplé
- 2 evőkanál tejszín
- 4 vékony szelet füstölt sonka
- 2 evőkanál méz
- só 

A zöldségeket megtisztítjuk, kimagozzuk és hasonló méretű, 2-3 centis kockákra vágjuk. A zöldségkockákat összeforgatjuk 1 kanál olajjal, majd egyenletesen elosztva egy tepsibe terítjük. A fehérbort aláöntjük és fóliával lefedjük. 15 percig fólia alatt sütjük a 200 fokos sütőben, majd a fólia eltávolítása még 15 percig grill fokozaton sütjük. 

A megsült zöldségeket pürésítjük, felöntjük a húslével és összeforraljuk. A tányéron pár csepp tejszínnel díszítjük. 

Időközben elkészítjük a chilis-mézes sonkát is. Ehhez kimagozunk egy chilit, és apróra kockázzuk. A paprika húsát összekeverjük a mézzel. Száraz serpenyőben megsütjük a sonka egyik oldalát, megfordítjuk és a már megsült oldalt megkenjük a chilis mézzel. Így a paprika húsa nem ég meg, viszont a lecsorgó méz egy része karamellizálódni fog. 
 
A forró levest a sonkaszeletekkel együtt tálaljuk.