Hozzávalók:
- 1 póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 birsalma
- 1 cékla
- 1 kápia paprika
- 1 piros chili
- 1 dl fehérbor
- 1 kanál olaj
- 6 dl húsalaplé
- 2 evőkanál tejszín
- 4 vékony szelet füstölt sonka
- 2 evőkanál méz
- só
A zöldségeket megtisztítjuk, kimagozzuk és hasonló méretű, 2-3 centis
kockákra vágjuk. A zöldségkockákat összeforgatjuk 1 kanál
olajjal, majd egyenletesen elosztva egy tepsibe terítjük. A fehérbort
aláöntjük és fóliával lefedjük. 15 percig fólia alatt sütjük a 200 fokos
sütőben, majd a fólia eltávolítása még 15 percig grill fokozaton
sütjük.
A megsült zöldségeket pürésítjük, felöntjük a húslével és
összeforraljuk. A tányéron pár csepp tejszínnel díszítjük.
Időközben elkészítjük a chilis-mézes sonkát is. Ehhez kimagozunk egy
chilit, és apróra kockázzuk. A paprika húsát összekeverjük a mézzel.
Száraz serpenyőben megsütjük a sonka egyik oldalát, megfordítjuk és a
már megsült oldalt megkenjük a chilis mézzel. Így a paprika húsa nem ég
meg, viszont a lecsorgó méz egy része karamellizálódni fog.
A forró
levest a sonkaszeletekkel együtt tálaljuk.