2012. november 19., hétfő

Ángándzsábur leves - örmény "fülleves"

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 4 tojás
- 25 dkg darált növendékhús
- hagyma
- só, bors
- 2 kanál churut
- 2 l húsleves
- tejföl

Fülecskék: A lisztből és a tojásból csipetnyi sóval laska tésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk. Kis kockákra vágjuk. Darált húsból apróra vágott hagymával és fűszerekből tölteléket készítünk. Minden laska kockára ráteszünk egy csipetnyi tölteléket, és kis tasakokat formálunk belőle. Sós vízben megfőzzük.
 
Churut: 10 l tejet felfőzünk, lehűtjük, belekeverünk egy liter tejfölt, és 3-4 hétig érleljük, időnként megkavargatva. Ezután feltesszük a tűzre, és 8 órán át, állandó kavarással besűrítjük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem és zellerlevelet, és tovább sűrítjük 2 órán át. Forrón üvegekbe tesszük.
(A churutot vásárolni szoktam kis üvegben)

Húsleves: A húslevest hagyományosan elkészítjük, és miután leszűrtük, elkavarunk 1-2 evőkanál hurutot tejföllel, felforraljuk, majd beletesszük a megfőtt fülecskéket.