2012. október 28., vasárnap

Mexikói hétvége

Csirkés-zöldséges quesadilla Taco-mártással

Hozzávalók:
A tortillalapokhoz:
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz

A töltelékhez:1 padlizsán
1 cukkini
25 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg csirkemell
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma

olaj
30 dkg emmentáli vagy cheddar sajt

A körethez:
15 dkg rizs
10 dkg feketebab konzerv

A Taco-mártáshoz
Hozzávalók:
1 ek olaj,
1 kis fej összevagdalt vöröshagyma,
1 tk őrölt koriander,
1 kiskanál őrölt kömény,
½ tk chilipor,
1 tört fokhagymagerezd,
1 kicsi, csípős pirospaprika, összevagdalva,
1 kicsi összevagdalt zöldpaprika,
1 nagy, érett, összevagdalt paradicsom,
½ tk cukor,
só, bors


Elkészítés:

A töltelékhez a padlizsánt és a cukkinit fél centis szeletekre vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd lemossuk, kinyomjuk, szárazra töröljük. Serpenyőben szárazon megsütjük mindkét oldalukon. Kivesszük, felkockázzuk, megfelezzük.

Közben elkészítjük a Taco-mártást. A hagymát az olajon serpenyőben 2 perc alatt megpároljuk, majd a fűszereket beleszórva még 1 percig a tűzön kevergetjük. A fokhagymát és a kétféle paprikát hozzáadva, 1 percig kevergetve sütjük. A paradicsomot is beleöntjük, és fedő nélkül, időnként megkeverve 15 percig pároljuk. A cukrot beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
 
Majd elkészítjük a quesadilla tölteléket. A serpenyőben megsütjük a csirkemellet egy kis olajon, 1 szál rozmaring és 2 gerezd fokhagyma társaságában. A csirkemellet sózzuk, és bekenjük a 1-1 evőkanál paradicsomlével (a konzervből). Felszeleteljük, visszadobjuk a serpenyőbe a sült zöldségek (padizsán, cukkini) és a paradicsom egyik felével, ízesítjük.A maradék zöldségeket és paradicsomot is összeforrósítjuk, fűszerezzük.

A tortillatészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát.

Egy tortillalapra ráhalmozzuk a csirkés tölteléket, elosztjuk egyenletesen, megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal. A maradék két lapot a zöldségekkel töltjük ugyanígy. 140 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. Nagy, éles pengéjű késsel cikkekre vágjuk és Taco-mártással mártással tálaljuk.

A tortillába tehetünk párolt rizset is fekete babbal vagy adhatjuk hozzá köretként is.