Csirkés-zöldséges quesadilla Taco-mártással
Hozzávalók:
A tortillalapokhoz:30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz
A töltelékhez:1 padlizsán
1 cukkini
25 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg csirkemell
1 ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
só
olaj
30 dkg emmentáli vagy cheddar sajt
A körethez:
15 dkg rizs
10 dkg feketebab konzerv
A Taco-mártáshoz
Hozzávalók:
1 ek olaj,
1 kis fej összevagdalt vöröshagyma,
1 tk őrölt koriander,
1 kiskanál őrölt kömény,
½ tk chilipor,
1 tört fokhagymagerezd,
1 kicsi, csípős pirospaprika, összevagdalva,
1 kicsi összevagdalt zöldpaprika,
1 nagy, érett, összevagdalt paradicsom,
½ tk cukor,
só, bors
Elkészítés:
A töltelékhez a padlizsánt és a cukkinit fél centis szeletekre
vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd lemossuk, kinyomjuk,
szárazra töröljük. Serpenyőben szárazon megsütjük mindkét oldalukon.
Kivesszük, felkockázzuk, megfelezzük.
Közben elkészítjük a Taco-mártást. A hagymát az olajon serpenyőben 2 perc alatt megpároljuk, majd a
fűszereket beleszórva még 1 percig a tűzön kevergetjük. A fokhagymát és a
kétféle paprikát hozzáadva, 1 percig kevergetve sütjük. A paradicsomot
is beleöntjük, és fedő nélkül, időnként megkeverve 15 percig pároljuk. A
cukrot beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
Majd elkészítjük a quesadilla tölteléket. A serpenyőben megsütjük a csirkemellet egy kis olajon, 1 szál
rozmaring és 2 gerezd fokhagyma társaságában. A csirkemellet sózzuk, és
bekenjük a 1-1 evőkanál paradicsomlével (a konzervből). Felszeleteljük,
visszadobjuk a serpenyőbe a sült zöldségek (padizsán, cukkini) és a paradicsom egyik
felével, ízesítjük.A maradék zöldségeket és paradicsomot is összeforrósítjuk, fűszerezzük.
A tortillatészta hozzávalóit jól
kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben
folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük
mindkét oldalát.
Egy tortillalapra ráhalmozzuk a csirkés tölteléket, elosztjuk
egyenletesen, megszórjuk
reszelt sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal. A maradék két
lapot a zöldségekkel töltjük ugyanígy. 140 fokos sütőben 15 perc alatt
összesütjük. Nagy, éles pengéjű késsel cikkekre vágjuk és Taco-mártással mártással tálaljuk.
A tortillába tehetünk párolt rizset is fekete babbal vagy adhatjuk hozzá köretként is.