Hozzávalók:
- fél
kg liszt
-
20 dkg
margarin
-
2
deci tejföl
-
2
tojássárga
-
15
dkg porcukor
-
1
késhegynyi só
-
1
késhegynyi sütőpor
A hozzávalókat
összedolgozzuk. Ha nem áll jól össze, még egy kis tejfölt adunk hozzá. A
tésztát kétfelé osztjuk, az egyik részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, villával
megszurkáljuk.
Almás változat:
A tésztalapot prézlivel meghintjük, hámozott, reszelt és kinyomott almát
teszünk rá jó ujjnyi vastagon. Kristálycukorral, fehéjjal meghintjük. A tészta
másik felét kinyújtjuk és ráborítjuk. Rendes, jó tűznél megsütjük. Cukorporral
behintjük.
Túrótöltelék:
Fél kg tehéntúrót szitán
áttörünk. 4 tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral jól kikavarjuk, hozzáadjuk a
tehéntúrót, 2 evőkanál jó zsíros tejfölt, majd a 4 tojás kemény habját, amit
előzőleg felverünk 4 kanál kristálycukorral. Citromhéjat vagy vaniliát teszünk
belé.
Diótöltelék:
6 tojássárgáját 4 kanál
porcukorral habosra kavarunk. A 6 tojásfehérje habját kikavarjuk 6 evőkanál
kristálycukorral. Az egészet könnyedén összedolgozzuk 30 dkg darált dióval és
egy citrom reszelt héjával.