2012. november 18., vasárnap

Porhanyós tészta (almásnak, túrósnak vagy diós pitének kitűnő)



Hozzávalók:
-          fél kg liszt
-          20 dkg margarin
-          2 deci tejföl
-          2 tojássárga
-          15 dkg porcukor
-          1 késhegynyi só
-          1 késhegynyi sütőpor

A hozzávalókat összedolgozzuk. Ha nem áll jól össze, még egy kis tejfölt adunk hozzá. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk.

Almás változat:
A tésztalapot prézlivel meghintjük, hámozott, reszelt és kinyomott almát teszünk rá jó ujjnyi vastagon. Kristálycukorral, fehéjjal meghintjük. A tészta másik felét kinyújtjuk és ráborítjuk. Rendes, jó tűznél megsütjük. Cukorporral behintjük.

Túrótöltelék:
Fél kg tehéntúrót szitán áttörünk. 4 tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral jól kikavarjuk, hozzáadjuk a tehéntúrót, 2 evőkanál jó zsíros tejfölt, majd a 4 tojás kemény habját, amit előzőleg felverünk 4 kanál kristálycukorral. Citromhéjat vagy vaniliát teszünk belé.

Diótöltelék:
6 tojássárgáját 4 kanál porcukorral habosra kavarunk. A 6 tojásfehérje habját kikavarjuk 6 evőkanál kristálycukorral. Az egészet könnyedén összedolgozzuk 30 dkg darált dióval és egy citrom reszelt héjával.